Biserica din Micesti

Următoarele obiective istorice din Micești au fost înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010:

Tumulii preistorici din punctul “Țigla Veche”.
Situl arheologic din punctul “Valea Micușului”.
Cimitirul medieval din punctul “Valea Micușului”.

Satul este atestat documentar din anul 1297 într-un act de hotărnicie a Mănășturului, având ca vecinătate “Codrul Mare” („Bykfev”, „Făgetul”). La acea dată se numea “Pass Mikis”, în 1367 “Mykus”, în 1461 “Villa Mikes”, în 1523 “Mikews”, în 1733 “Mikus”, iar în anul 1854 “Mikes” sau “Micuș”.

În legătură cu acest sat, legenda spune că aici ar fi existat o cetate a Banului Mikud, unde locuitorii se adăposteau în timpul năvălirilor tătare.

Satele învecinate Micești și Săliște au avut, multă vreme, un singur stăpân. În secolele XV-XVI, aceste sate, ca și altele, și-au schimbat des stăpânii. În anul 1600 Mihai Viteazul face cadou cele două sate lui Napraghi Demeter, pentru serviciul făcut.

Documente de arhivă arată că, la jumătatea secolului al XV-lea, satul Micești era una dintre cele mai mari așezări românești din zonă, oamenii ocupându-se cu agricultura și cu creșterea animalelor.